Recunoaşterea Internaţionalã a Certificatelor

Certificatele de calificare profesională sau de absolvire au recunoaştere profesională şi în afara teritoriului României, prin aplicarea apostilei. Certificate cărora li s-a aplicat apostila sunt recunoscute în tarile care au aderat la Convenția de la Haga.
Aplicarea apostilei se face de către organele competente. În vederea aplicării apostilei, este necesară verificarea autenticităţii certificatului prin procedura de avizare (prevăzută la art. 21 alin. (1) din ordonanţă în vederea aplicării apostilei de la Haga prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 66/1999 pentru aderarea României la Convenţia cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare).

PASI IN VEDEREA APOSTILARII DOCUMENTELOR

PASUL 1. CONTACTAREA SECRETARIATULUI TEHNIC JUDETEAN
In prima faza este necesar să vă adresaţi Secretariatului Tehnic al Comisiei de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a judetului din care faceti parte pentru obtinerea avizului de autenticitate. 

ACTE NECESARE
Cerere tip la Secretariatul Tehnic al Comisiei de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Judeţului Cluj)
Copie Buletin/carte de identitate/ procura notarială
Actul de studii (certificatul de calificare profesională sau de absolvire) însoţit de suplimentul descriptiv al acestuia-în original şi copie

PASUL 2. APOSTILAREA
Apostilarea se realizeazaã de cãtre Instituţia Prefectului Judetului Cluj daca titularul are domiciliul in judetul Cluj sau Certificatul este emis de catre un furnizor de formare profesionala care are sediul in judetul Cluj.

ACTE NECESARE
In vederea eliberarii apostilei, solicitantul are obligatia de a prezenta:

  • Cartea de Identitate/ Buletinul de Identitate
  • O cerere, indiferent de numarul actelor apartinand aceluiasi titular pentru care se solicita eliberarea apostilei
  • Actul pentru care se solicita eliberarea apostilei, in original
  • Achitarea texei aferente apostilei

Pasul 3. TRADUCEREA actului

Pasul 4. LEGALIZAREA traducerii de către un notar

Pasul 5. APOSTILAREA TRADUCERII la Camera Notarilor Cluj str Budai Deleanu nr.72, cartier Gheorgheni Pentru verificare Apostilei accesati http://www.apostila.mai.gov.ro/

Date contact Instituţia Prefectului Judeţul CLUJ
Cluj-Napoca, Bd. 21 Decembrie 1989 nr.58
Telefon/fax 0264-594888

Mai multe informatii privind procedura de eliberare a apostilei, tari participante in conventia de la Haga, modele cereri si tarif pot fi gasite pe:
http://www.prefecturacluj.ro/apostila-de-la-haga

Log in