"The largest thing is the team cohesion. Working as a team not as 11 players." (Corrie Adams)
Coeziunea poate fi considerata cea mai importanta variabila de grup pentru ca datorita ei grupul exista si functioneaza ca o entitate coerenta, de sine statatoare. Cei mai multi cercetatori definesc in termeni generali coeziunea ca fiind angajamentul in realizarea sarcinilor si aderenta persoanelor la un grup/echipa. Insa coeziunea poate fi definita, mai specific, ca tendinta unui grup de a fi unit in eforturile depuse pentru atingerea unui scop sau pentru a satisface nevoile emotionale ale membrilor sai.
La prima vedere, coeziunea grupului poate prezenta interes cel mult pentru membrii acestuia, nu si pentru managerul care vizeaza atingerea eficienta a obiectivelor. Insa studiile recente au demonstrat o legatura foarte importanta intre gradul de coeziune al echipelor si performantele lor. Rezultatele au evidentiat ca atunci cand un grup e coeziv, acesta e motivat sa aiba rezultate bune si isi poate coordona activitatile pentru a munci in mod mai performant (Cartwright, 1968; Davis, 1969). Astfel implicarea individuala, atitudinea pro-activa si asumarea responsabilitatii par a fi solutii mai inspirate in ecuatia obiective - eficienta.
Dar un grup prea unit poate fi la fel de greu de condus ca si unul dezbinat, in masura in care opune o rezistenta de tip "sindical" la orice incercare de a-i modifica normele sau corecta directia. In plus, este dificil sa identifici sau sa aloci responsabilitati angajatilor care se prezinta ca un grup atat de bine sudat, incat ajunge sa fie un monolit.
IATA CATEVA DINTRE BENEFICIILE DIRECT PROPORTIONALE CU FACTORUL COEZIUNE:
- Eficienta sporita: o echipa sudata se va coordona mai eficient si va urmari sarcinile coerent
- Comunicare mai buna: gratie "luptei" pentru un scop comun, barierele existente de obicei in calea comunicarii se estompeaza, iar membrii grupului dialogheaza deschis si degajat despre probleme si solutii; ideal, acest model poate "contamina" intreaga organizatie
- Grad mare de motivare: atunci cand stie ca poate colabora si comunica cu cei din echipa pentru realizarea obiectivelor comune, angajatul vine la serviciu de placere, nu pentru ca "trebuie"
Conform lui Mullen si Cooper (1994) factorii care asigura coeziunea sunt:
- atractia interpersonala - cat de atasati sunt membrii unii de altii
- angajamentul fata de obiectivele echipei- in ce masura grupul isi doreste sa finalizeze propriile sarcini
- mandria apartenentei la grup - in ce masura membrii se indentifica cu statutul sau ideologiile grupului sau cat de mult conteaza ca fac parte din grup