Interviul pentru angajare

Telefonul suna si o voce te intreaba daca esti dispus ca sa te prezinti peste doua zile, la ora 14 la un interviu, in legatura cu postul pentru care ai candidat. Iti exprimi disponibilitatea si de aici incepe totul: intrebari, temeri, emotii, planuri, vise. Daca este si primul interviu la care participi situatia e cu atat mai tensionata. Teama si bucurie, intrebari peste intrebari:” ce ma vor intreba?”, “ ce trebuie sa raspund?”, “ce nu trebuie sa raspund?”, “ ce trebuie sa fac?”. Pentru a usura sarcina celor care se prezinta pentru prima data la interviu, si nu numai, vom prezenta mai jos cateva sugestii legate de prezentarea la interviu.

Interviu 8

Ce trebuie sa faci ?

Sa incepem cu inceputul: prezentarea la locul de desfasurare a interviului. Nu are rost sa apari cu o jumatate de ora inainte. Asta nu garanteaza ca vei fi primit imediat. De obicei, se fac programari si cu siguranta nu vei putea sari peste rand. Este acceptabil sa apari cu maxim 10 minute mai devreme. Sub nici o forma nu se accepta sa intarzii. Apoi, intalnirea cu angajatorul sau cu cei care organizeaza interviul este un alt moment important. Rezultatul interviului depinde de acesta, pentru ca este momentul cand se formeaza prima impresie. Asadar, intra cu o mina zambitoare (desigur, nu cu gura pana la urechi), mergi drept si cu un pas usor si elastic. Nu da buzna, de parca te urmaresc creditorii pe hol, nici nu-ti undui soldurile, miscarile lascive nu-si au rostul.

De regula, intervievatorii te invita sa te asezi imediat ce au fost facute prezentarile. Daca respectivul a omis acest lucru, asteapta sau cere permisiunea, inainte sa iei loc. Nu se stie, s-ar putea ca intervievatorul sa intentioneze sa te duca intr-un tur al firmei si sa trebuiasca sa te ridici la jumatate de minut dupa ce te-ai asezat.

Mainile trebuie sa stea cuminti: nu tacani cu pixul, nu-ti aranja parul, nu-ti invarti suvite pe degete. Daca simti ca sunt in plus si nu le gasesti locul, ai putea sa le folosesti notand cuvintele cheie ale interviului sau o intrebare pe care doresti sa o adresezi intervievatorului. Aceste notite trebuie facute rapid, succint, pentru a nu pierde contactul vizual prea mult timp.

Interviul este un dialog, asa incat participa cu reactii, raspunsuri si intrebari la conversatie. Raspunde sincer si la obiect la intrebarile intrevievatorului. Daca unele ti se par incomode sau neavenite, formuleaza un raspuns politicos, dar ferm, din care sa reiasa opinia ta. Unii intervievatori isi incoltesc chiar interlocutorii cu intrebari capcana, pentru a testa reactia lor la presiune si stres. In acest caz, dovedeste ca iti poti pastra calmul si bunele maniere in orice situatie. La randul tau, solicita orice informatie pe care o consideri necesara in legatura cu jobul si la care nu ai aflat raspuns in timpul interviului sau in perioada pregatitoare.

Scoate-ti in evidenta atuurile. Daca esti o persoana sociabila, care se adapteaza bine muncii in echipa, lasa sa se intrevada acest lucru. Lauda-te putin sau fa-ti reclama la momentul oportun, dar nu exagera. Amiteste-ti ca lauda de sine… Tu te cunosti cel mai bine, astfel incat puncteaza in timpul interviului acele calitati si cunostinte care te indica persoana cea mai potrivita pentru respectivul post.

Interviu 4

Ce este indicat sa nu faci?

Exista si unele greseli care pot compromite rezultatul pozitiv al interviului. Una din cele mai grave greseli este sa intarzii. Nici o scuza nu te-ar putea reabilita in ochii lor. Daca ai intarziat o solutie mai buna ar fi sa nu te mai duci deloc. Apoi, in ordine descrescatoare ar fi minciuna sau exagerarea. Poti sa spui orice, dar daca se intampla sa ti se acorde postul, angajatorul se va convinge indata ca nu esti atat de grozav pe cat ai pretins. Prin faptul ca nu cunosti aproape nimic despre activitatea/profilul firmei respective ajungi sa fii privit ca picat din luna. Sub nici o forma asta nu ii va convinge pe angajatori ca esti o persoana, hotarata si motivata. De aceea se recomanda vizitarea site-ului organizatiei inainte de interviu. Tot bulina neagra obtii daca deschizi tu primul discutia despre salariu si alte beneficii. De obicei angajatorul este cel care formuleaza primul intrebarea, iar curiozitatea ta nu e privita bine. Nu iti vorbi de rau fostii sefi si colegi. Vei primi buline negre si pentru faptul ca ai o atitudine pasiva si indiferenta sau agresiva, atoatestiutoare, nu ai incredere in tine, vorbesti incet si fara vlaga sau prea tare, nu iti exprimi ideile cu claritate, dai raspunsuri evazive la intrebarile interlocutorului, ii eviti privirea, ai o expresie mohorata, trista sau obosita. Nu te duci la interviu dupa o bauta cu prietenii!

Imbraca-te corespunzator si adopta un comportament profesionist, nu mesteca guma si nu fuma, asculta foarte atent si, foarte important, multumeste-i intervievatorului la sfarsitul intalnirii. De asemenea, spre sfarsitul interviului, exprima-ti din nou interesul pentru acel loc de munca.

Un interviu este un mod de a demonstra angajatorului ceea ce suntem in stare sa facem, pregatirea noastra. Interviul e mult mai flexibil decat unele aplicatii sau teste. Foloseste aceasta flexibilitate in favorea ta.

Log in