Consiliere în planificarea carierei

Deciziile proaste costa scump
Nu oricine poate fi orice. Nu putem deveni toti astronauti sau agenti secreti. Dar cu siguranta exista o profesie pentru care suntem potriviti si pe care am putea-o practica mai bine decat oricine. Tot ce trebuie este sa gasim acea profesie care ni se potriveste ca o manusa. Iar programele de orientare au exact rolul de a usura aceasta cautare si de a inlatura falsele iluzii, care ne fac sa alergam dupa o profesie pentru care nu suntem potriviti, dar vrem sa o alegem de dragul cuiva sau din cauza unor false beneficii pe care ni le imaginam.

Munca poate sa fie blestem sau binecuvantare in functie de alegerea pe care o facem cu referire la cariera. Exista insa posibilitatea de a reduce riscul unei alegeri gresite a carierei prin participarea la programele de consiliere si orientare profesionala.

La ce foloseste consilierea in cariera?
Activitatile de consiliere si orientare in cariera urmaresc dezvoltarea personala si inzestrarea elevilor cu cunostinte si abilitati necesare pentru realizarea unei gestionari eficiente a propriei cariere. Acest fapt se impune cu necesitate in conditiile unei piete de munca flexibile si in mare parte imprevizibile, aflata intr-o continua schimbare atat sub aspect extern (ponderea diverselor profesii pe piata muncii si schimbarea relatiei dintre ele), cat si interne (modificari in cerintele impuse de diverse profesii).

Un studiu efectuat in Statele Unite in 1997, in care s-a realizat o comparatie a scolilor care au implementat programe de orientare cu cele care nu le-au implementat, a observat ca la primul tip de scoli:
- elevii obtin rezultate scolare mai bune;
- climatul scolar este mult mai bun;
- scoala pune la dispozitia elevilor mult mai multe informatii despre cariera.

Existenta programelor de orientare profesionala are implicatii nu numai la nivelul individului, ci si la nivel social prin reducerea ratei somajului. O serie de studii arata ca o crestere de 1% in rata somajului duce automat la o crestere:
- cu 6,7% a ratei omuciderilor;
- cu 3,4% a ratei violentei;
- cu 2,4% a ratei actelor delincventiale;
- cu 5,6% a ratei deceselor determinate de atacuri de cord;
- cu 3,1% a ratei deceselor cauzate de stres si o scadere considerabila a productivitatii.

Contextul romanesc este inca dominat de incongruenta dintre cerintele scolii si cerintele pietei muncii. O parte din forta de munca este inalt calificata, insa nu exista o solicitare pentru profesiile respective pe piata muncii. Invatamantul romanesc mai are un caracter preponderent teoretic, in timp ce piata muncii cauta forta de munca competenta, care sa demonstreze in primul rand abilitati si deprinderi practice (sunt cautati cei care stiu sa faca, nu cei care stiu doar cum se face). O alta caracteristica importanta a contextului romanesc cu caracter frenator asupra unei gestionari eficiente a fortei de munca este persistenta vechii conceptii a locului de munca asigurat. Aceasta este foarte greu de inlocuit cu cea a participarii active si a preocuparii permanente pentru obtinerea si pastrarea unui loc de munca.

Consiliere in cariera 1
Cu ce te ajuta pe tine persoana care te consiliaza in cariera?
Consilierul in cariera este persoana care:
- te ajuta sa-ti explorezi interesele si aptitudinile si sa iei hotarari cu privire la educatia ta, hotarari care iti vor influenta in viitor deciziile de cariera;
- iti ofera consultanta, coordonare si iti furnizeaza informatii despre piata muncii;
- te ajuta sa gasesti raspunsuri la anumite intrebari cu privire la cariera;
- respecta codul deontologic si principiul confidentialitatii.

Un program de educatie pentru cariera cuprinde mai multe componente care vizeaza dezvoltarea tinerilor pentru un management propriu al carierei. Componentele esentiale ale unui program de planificare a carierei sunt:
1. Autocunoasterea ( personalitate si atitudini, aptitudini si realizari, cunoastere si stil de invatare, valori, interese, spirit intreprinzator).
2. Cercetari cu privire la profesie( cautare de informatii, interviu de documentare, practica si voluntariat, experienta practica , tendintele profesiei).
3. Luarea deciziei( obiective de cariera, obiective personale, servicii prestate pentru colectivitate, invatare continua).
4. Contacte pentru angajare( cautarea locului de munca, CV-uri si scrisori de intentie, interviuri).
5. Piata muncii ( oferte de munca si acceptarea lor, succes in munca).
6. Cariera ( re- evaluare).
Cui se adreseaza programele de consiliere si orientare in cariera?
Ideal ar fi ca activitatile de consiliere in cariera sa inceapa cel tarziu din liceu, pentru a nu face o alegere gresita. Daca persoana a absolvit deja o facultate si constata ca alegerea nu este cea potrivita, imediat dupa absolvirea facultatii sau dupa 1-2 ani de experienta profesionala, atunci reorientarea se face tinand cont de doua caracteristici: profilul propriu de personalitate si prima educatie universitara. Directia cea mai potrivita este in acest caz un domeniu intermediar sau complementar, pentru a nu lua totul de la zero.

Daca s-ar schimba un anumit domeniu (de exemplu Dreptul) cu unul foarte indepartat (de exemplu, Contabilitatea), cariera este practic inchisa, pentru ca se vor pune ulterior multe semne de intrebare referitor la stabilitatea profesionala a persoanei.

E mult mai eficient sa ajuti pe cineva sa ia o decizie buna de la inceput decat sa incerci apoi sa repari consecintele unei decizii gresite.

Log in