DIFICULTATI IN COMUNICAREA ORGANIZATIONALA?

Conform lui Grunig (1992) in societatea moderna comunicarea este unanim recunoscuta drept “cheia excelenţei si eficacitaţii organizaţionale”. Indiferent cât de puternica ar fi o companie, ea nu poate funcţiona optim fara un sistem eficient de comunicare. Comunicarea este liantul care ţine compania unita si o face sa funcţioneze eficace. Iar eficacitatea comunicarii este vitala pentru eficacitatea intregii organizaţii.

Comunicarea organizationala nu este limitata doar la nvelul echipelor de lucru. Studiile recente ale managementului modern accentueaza rolul comunicarii in activitatea manageriala. Conform lui Luthans & Larsen, 1986(citat in Hargie & Tourish, 2009) managerii petrec intre 60 si 80% din timp comunicând. Cercetarile arata ca managerii eficienţi isi petrec o mare parte din timp in activitaţi bazate pe comunicare. Incepand cu anul 1973 cu studiul realizat de Mintzberg, s-a demonstrat natura omniprezenta a comunicarii interpersonale in activitatea de management. De asemenea, studiile pe leadership, cum ar fi cele realizate de Sims & Lorenzi (1992), reafirma faptul ca un leadership eficient la locul de munca presupune folosirea consecventa a instrumentelor de comunicare pentru a crea sens, a impartasi viziuni si a construi un scop comun.

Astfel, eficienţa si eficacitatea organizaţionala depind in mare masura atat de abilitatea angajatilor de a comunica efficient atat pe orizontala cat si verticala cat si de abilitatea managerilor de a trimite mesaje in interiorul si in afara organizaţiei cu eficacitate maxima.

Un proces de comunicare defectuoasa are efecte negative asupra performantei unei organizatii, efecte care nu sunt reationate direct cu calitatea produsului oferit de aceasta. Conform principiilor de management LEAN si SIX SIGMA cresterea performatelor unei organizatii are loc nu doar prin optimizarea procesului direct de productie al produsului/ serviciului finit oferit de aceasta ci si prin reducerea pierderilor produse de procesele ineficiente.

communicationtincan

AUDITUL DE COMUNICARE ORGANIZATIONALA

Identificarea ineficientelor procesului de comunicare dintr-o organizatie se realizeaza prin efectuarea Auditului de Comunicare Organizationala.

Auditul de Comunicare Organizationala este cel mai complex si complet instrument de evaluare a eficientei comunicarii si a continuturilor de comunicare intr-o organizatie, insa si a fluxurilor de comunicare, interne si externe din cadrul acesteia. In acest sens, organizațiile performante folosesc instrumente de analiza pentru a ințelege mai bine forța de munca, deoarece procesele decizionale sunt bazate pe analiza de date obținute prin chestionarea resursele umane.

Acest tip de analiza favorizeaza obținerea gradului de implicare (Employee/Costumers Engagement) si a gradului de loialitate al angajaților/clienților (Net Promoter Score) dintr-o organizație, permițând stabilirea si luarea celor mai eficiente masuri de corecție a situației date.

In urma parcurgerii unui training de audit al comunicarii organizationale, participantii vor putea identifica punctele tari si punctele slabe ale comunicarii interne/externe, nivelul de coordonare al fluxurilor comunicaționale precum si existența barierelor/blocajelor comunicaționale interne intr-o organizatie.

Log in